2.1.5.1.2 Duurzame energie opwek en opslag bebouwde omgeving
Strategisch doel:
In 2026 wordt meer duurzame energie opgewekt. Duurzame energie wordt deels lokaal opgeslagen.
Wat hebben we bereikt
In Almelo groeit het aantal zonnepanelen op daken gestaag. Naar verwachting zullen we het RES-bod van 157 GWh grootschalige duurzaam opgewekt energie op Almeloos grondgebied in 2030 realiseren. Netcongestie is een grote uitdaging. Daarom is een projectleider aangesteld die in beeld brengt welke gevolgen dit voor Almelo heeft en hoe we helpen bij versnelling van de netverzwaring. We denken mee met bedrijven die op zoek gaan naar oplossingen.
Wat hebben we gedaan
- Stimuleren particuliere eigenaren om zonnepanelen op dak te leggen.
In 2023 is door de Energie coöperatie Almelo in Aadorp en Bornerbroek een inkoopactie georganiseerd. Deze inkoopactie was breder en was ook bedoeld voor het isoleren van woningen. In 2024 komt er weer een inkoopactie.
- Stimuleren eigenaren van kleine bedrijfspanden om zonnepalen op dak te leggen.
In 2023 zijn 90 eigenaren van gebouwen met een dakoppervlakte van meer dan 100 m 2 zonder zonnepanelen aangeschreven of ze interesse hadden in begeleiding om zon op dak te realiseren ondanks netcongestie. 25 bedrijven maken hier gebruik van.
- Project windturbines in de Noordflank
Uit de ruimtelijk-technische verkenning is gebleken dat er potentie is voor meerdere windturbines in het gebied ten noorden van Almelo. Samen met de gemeenten Tubbergen en Twenterand en de provincie Overijssel zijn de ontwikkelvarianten en gezamenlijke uitgangspunten en kaders in kaart gebracht en is een Gezamenlijk Ontwikkelkader ATT Wind opgesteld en vervolgens in alle drie de colleges vastgesteld.
Voor het in kaart brengen van de wensen op het gebied van samenwerking om te ontwikkelen is een onafhankelijk verkenner aangesteld. Hij gaat in gesprek met betrokkenen en komt met een advies over een mogelijke samenwerkingsvorm. De voorkeur van de drie gemeenten gaat uit naar een publiek-private samenwerking.
Om windenergie te ontwikkelen, is door het college besloten dat er wordt ingezet om lokaal eigenaarschap te stimuleren en te faciliteren. Het lokaal eigenaarschap is onderstreept bij de actualisatie van de Duurzame energieladder.
- Project Duurzaamheidsroute A35: zonnepanelen op talud bij XL-businesspark
Het talud bij XL-businesspark is geschikt voor 2 hectare aan zonnepanelen. Hiervoor is de duurzame energieladder geactualiseerd (addendum vastgesteld door de raad 30-1-2024).
- Duurzame energieladder aanpassen met lokaal eigenaarschap
In het Addendum Duurzame energieladder (vastgesteld door de raad 30-01-2024) is een nadere invulling van clustergebied Almelo Noord, toevoeging van clustergebied A35, en aanvullend beleid op het gebied van participatie en lokaal eigendom bij grootschalige duurzame energieprojecten opgenomen.
- Lokaal eigenaarschap stimuleren bij duurzame energieprojecten
In het ontwikkelkader ATT Wind, is opgenomen dat wij minimaal 50% lokaal eigendom willen realiseren en streven naar 100% lokaal eigendom.
- Netcongestie: Lobby voor ruimte op het net t.b.v. innovatie en bedrijvigheid
Om de problematiek rond de netcongestie en de gevolgen voor Almelo goed in beeld te brengen is een projectopdracht vastgesteld. De uitwerking van de projectopdracht geeft de gemeente een beeld van de problematiek rond de netcongestie in en rond Almelo evenals de wijze waarop de gemeente een rol kan spelen in oplossingsrichtingen op korte en lange termijn. Er vinden gesprekken plaats met de netbeheerders. En we sluiten aan bij regionale en provinciale overleggen. Op Businesspark XL loopt een pilot om te kijken of onderling delen van het netcapaciteit contract mogelijk is.
- Actualisatie Regionale Energiestrategie (RES) Twente 1.0.
De Concept RES 2.0 is vastgesteld. De definitieve RES 2.0 zal in 2024 vorm krijgen en verwacht wordt dat dit in Q1 2025 ter vaststelling wordt aangeboden aan de raad. Hier is vertraging ontstaan door voorgenomen beleidswijzigingen en voorbereidingsbesluiten zon en wind van de Provincie Overijssel. En de uitwerking van de Plan-MER wind kost meer tijd.
Binnen RES Twente is in 2023 een inwonersforum samengesteld. 100 representatieve inwoners van Twente hebben gezamenlijk een plan met 33 adviezen aangeboden aan bestuurders van de RES.
- Stimuleren en faciliteren van initiatieven op gebied van lokale energieopslag zoals waterstofprojecten
Almelo Energie heeft in samenwerking met de H2Hub, de Cogas en de Universiteit Twente een Europese subsidie van 2,2 miljoen binnengehaald. Almelo heeft deze aanvraag ondersteund met een letter of Intent. Een deel van de subsidie gaat ingezet worden voor een proef bij een vijftal huishoudens in Aadorp waarbij cv-ketels worden vervangen door waterstofketels. We houden andere ontwikkelingen in de gaten.