Programmaverantwoording

Programmaplan

2.1.7.4 Overige prioritaire opgaven

Vloedbeltverbinding
De provincie Overijssel wil de Vloedbeltverbinding realiseren. Het voorgenomen tracé doorkruist het buitengebied en heeft een grote impact op het daar aanwezige open landschap. Daarnaast heeft de weg negatieve effecten op het wegennet, de verkeersintensiteiten nemen hier en daar toe en er zijn zorgen over de verkeersveiligheid. De positieve effecten van de weg zijn onvoldoende. Uit extern onderzoek komt naar voren dat de door de provincie gestelde doelstellingen van de weg niet worden gehaald en nut en noodzaak daardoor niet zijn aangetoond.

Tegen het voorgenomen besluit van Gedeputeerde Staten om het wegtracé aan te leggen heeft het college, mede namens de gemeenteraad, een zienswijze ingediend. In totaal zijn ruim 50 zienswijzen ingediend. Vele daarvan betwijfelen daarin eveneens nut en noodzaak van de weg of pleiten voor een andere oplossing. De zienswijzen hebben geleid tot een aantal wijzigingen en Gedeputeerde Staten hebben op 13 februari 2024 ingestemd met het Provinciaal Inpassingsplan Vloedbeltverbinding. Deze is ter besluitvorming voorgelegd aan Provinciale Staten. De besluitvorming over het PIP was op 27 maart 2024. Nu duidelijk is dat Provinciale Staten het PIP heeft vastgesteld, bereidt het college instellen instellen van beroep voor.

Afval
In 2023 heeft Royal Haskoning voor Almelo een nader onderzoek naar nascheiding uitgevoerd. De resultaten daarvan zijn eind november 2023 in een BWDT sessie besproken met het college en de directie. Het systeem van nascheiding wordt verder uitgewerkt in het afvalbeleidsplan, dat daarna inclusief financiële consequenties wordt voorgelegd aan de raad.

Twence
Almelo is aandeelhouder van Twence Holding BV. De Almelose gemeenteraad heeft in 2015 bij motie besloten niet langer (mede) eigenaar te blijven van Twence. Sindsdien werken opeenvolgende colleges aan de verkoop van onze aandelen Twence. De gemeenteraad heeft deze wens (tot uittreding uit Twence) in november 2022 nogmaals bij motie bevestigd.

Megastallen
Het vigerend beleid is geen nieuwe megastallen toe te staan, maar bestaande afspraken te respecteren.
Eind 2023 is een omgevingsvergunningaanvraag voor een forse uitbreiding binnen de bestaande milieuruimte ingediend in het kader van de bestaande afspraken met de varkenshouderij aan de Schout Doddestraat. Deze aanvraag wordt op zijn merites beoordeeld en in het eerste halfjaar 2024 ter besluitvorming aan de raad voorgelegd. Bij niet honoreren geldt een afkoopsom.

Plattelandsontwikkeling
In 2023 is grotendeels aandacht besteed aan input leveren voor het ontwerp Provinciale Programma Landelijk Gebied (PPLG), het ontwerp gebiedsprogramma PPLG West Twente en de in ontwikkeling zijnde provinciale Omgevingsvisie (voor het onderdeel landelijk gebied).

Professioneel mediaplatform
In het kader van de ondersteuning van een professioneel mediaplatform is er een eenmalige subsidie verleend aan streekomroep 1Twente voor het opzetten van een professioneel mediaplatform en journalistieke infrastructuur voor Almelo in 2023, als pilot voor de duur van 1 jaar. Daarnaast is er een eenmalige subsidie verleend aan Stichting Lokale Omroep Almelo met als doel om de omroep verder te professionaliseren.

Omgevingswet
In 2023 is besloten dat de Omgevingswet per 1 januari 2024 in werking treedt. Hierdoor kon geheel 2023 nog voorbereidingen getroffen worden. In 2023 is door de gemeente samen met haar ketenpartners (o.a. Veiligheidsregio, Provincie en Waterschap) de digitale samenwerking uitvoerig getest. Daarnaast heeft het college een transitieplan met kostenraming vastgesteld. In dit transitieplan zijn de uit te voeren werkzaamheden benoemd voor 2023 en de werkzaamheden uit te voeren na 2023. De werkzaamheden die gepland stonden voor 2023 zijn merendeels gereed. Alleen het vaststellen van het participatiebeleid is niet meer gelukt in 2023. Dit beleid is in maart 2024 ter vaststelling aan u aangeboden.

Openbare orde en veiligheid
In 2023 is er net als voorgaande jaren weer intensief gewerkt aan het behoud en waar mogelijk het verbeteren van de veiligheid in Almelo. Daarbij is ingezet op het tegengaan, maar vooral ook op het voorkomen van verstoringen van de openbare orde en veiligheid. Speerpunten hierbij zijn de vijf veiligheidsthema’s uit het Integraal Veiligheidsbeleid 2022 – 2025:

  • Ondermijnende criminaliteit: o.a. voorlichting van ondernemers, uitvoeren van integrale controles, het nemen van bestuurlijke maatregelen tegen drugspanden en uitvoering van de beleidsregel toepassing Wet Bibob;
  • Zorg en veiligheid: o.a. doorontwikkeling AVE model, regie voeren op AVE4 casuïstiek, adviseren bij AVE3 casuïstiek, procesbeschrijvingen opstellen en destilleren ‘rode draden’ in casuïstiek;
  • Jeugd en veiligheid: o.a. doorontwikkeling vroegsignalering, aanpak seksuele intimidatie, ontwikkeling menukaart VO scholen, onderzoek naar jeugdcriminaliteit door Bureau Beke, ontwikkeling YouChoose campagne, preventielessen Halt en komst Halt in de wijk;
  • Leefbaarheid: o.a. dagelijkse/reguliere én projectmatige aanpak van diverse vormen van overlast;
  • Digitale veiligheid: o.a. het verhogen van het zelfbeschermend gedrag van inwoners door social media campagnes, acties in de stad en op scholen, voorlichting via onze social media kanalen en een lokale week van de digitale veiligheid.

Daarnaast is er in samenwerking met ketenpartners ook doorlopend inzet geweest op de reguliere werkprocessen vergunningverlening, toezicht en handhaving in het kader van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) en bijzondere wetten.
Voorbeelden van grote evenementen die in 2023 zijn vergund zijn: de najaarskermis, het Historisch Festival Almelo, de muziekfestivals Heavenz en HobNob, het vierdaagse evenement Open Air, de thuiswedstrijden van Heracles Almelo en de kampioenshuldiging van Heracles Almelo op 21 mei 2023. De gemeente Almelo heeft zich, in nauwe samenwerking met de evenementen-organisatoren en hulpdiensten, ingespannen om een veilig verloop van deze grote evenementen, maar ook van de kleinere evenementen, te bewerkstelligen. We zijn niet alleen trots op het feit dat er in 2023 weer veel mooie evenementen waren die de stad hebben laten bruisen, maar ook op de daarbij gerealiseerde resultaten in termen van openbare orde en veiligheid.

Dierenwelzijn
De gemeente Almelo heeft een wettelijke taak met betrekking tot dierennoodhulp en dierenwelzijn. Deze wettelijke taak is uitbesteed aan de Nederlandse Vereniging tot Bescherming van Dieren (Dierenbescherming), regio Noordoost. Met de Dierenbescherming is een basisarrangement overeengekomen. Het basisarrangement heeft betrekking op gezelschapsdieren. Hieronder wordt verstaan: alle dieren die primair voor gezelschap, sport of liefhebberij worden gehouden, niet zijnde dieren die primair voor veeteelt worden gehouden of in het wild levende dieren. Het basisarrangement bestaat uit een aantal prestatieafspraken waaraan ook in 2023 uitvoering is gegeven:

  1. Bereikbaarheid: de Dierenbescherming voorziet in een meldkamer Dierennoodhulp, die 24 uur per dag, 7 dagen per week telefonisch bereikbaar is.
  2. Het bijhouden van een deugdelijke registratie van alle inkomende (en uitgaande) dieren.
  3. Het bijhouden van een deugdelijke registratie van gevonden dieren.
  4. Transport van gevonden en/of gewonde dieren door een dierenambulance.
  5. Veterinaire zorg door functionarissen die werken conform de Wet dieren en het Besluit diergeneeskundigen.
  6. Opvang van gevonden dieren waarbij er zo veel mogelijk wordt samengewerkt met dierenopvangcentra die het kwaliteitskeurmerk ‘Erkend door de Nederlandse Vereniging tot bescherming van Dieren’ of ‘Keurmerk Dierenopvang van de stichting Dierkeur’ hebben.
  7. Hereniging van gevonden dieren met de eigenaar (inspanningsverplichting).
  8. Eigendomsoverdracht van gevonden dieren.

Parkeerbeleidsplan
Voor het opstellen van de mobiliteitsvisie en het mobiliteitsplan is gezocht naar een mobiliteitsdeskundig bureau om ons te ondersteunen. Er is conform het inkoopbeleid een meervoudig onderhands aanbestedingstraject doorlopen met vier partijen. Dit traject heeft helaas niet geleid tot een keuze voor een bureau. De benaderde bureaus konden niet voldoen aan de door ons gewenste planning, capaciteitsvraag en/of kwaliteit. Begin 2024 wordt een nieuw aanbestedingstraject doorlopen.

Deze pagina is gebouwd op 08/02/2024 11:22:28 met de export van 08/02/2024 11:15:59