Programmaverantwoording

Programmaplan

2.1.5.1.3 Warmtetransitie

Strategisch doel:
In Almelo zijn meer woningen aardgasvrij of gereed om van het aardgas af te gaan.

Wat hebben we bereikt
Almelo werkt aan plannen om de stad duurzaam te verwarmen, zonder het gebruik van aardgas. Er is gestart met het opstellen van een Warmteprogramma. Het Warmteprogramma is een uitwerking van de Warmtevisie en bevat per wijk een concrete richting voor een duurzaam warmtealternatief. We werken door aan de wijkuitvoeringsplannen voor Aalderinkshoek, Windmolenbroek en het bedrijventerrein aan de Bornsestraat en we zetten stappen in het onderzoek naar het benutten van belangrijke restwarmtebronnen in Almelo, als onderdeel van onze warmtebronnen strategie (onderdeel Warmteprogramma). We merken dat wijkuitvoeringsplannen meer tijd en onderzoek kost dan in eerste instantie werd gedacht omdat we zorgvuldig, volledig en gedegen te werk willen gaan om tot een goed onderbouwd plan te komen.  

Wat hebben we gedaan

  1. Herziening warmtevisie

De Warmtevisie, door de raad vastgesteld in 2020, komt conform de regels van de Omgevingswet onder de nieuwe Omgevingsvisie te hangen. Daarnaast wordt er een Warmteprogramma opgesteld. Het Warmteprogramma bevat een uitwerking van de visie en wordt in 2024 opgesteld. De wijkuitvoeringsplannen zijn het vervolg op het Warmteprogramma en bevatten de definitieve warmtestrategie per wijk.

  1. Project proeftuin Aardgasvrije wijken Aalderinkshoek en komen tot een wijkuitvoeringsplan Aalderinkshoek

Voor Aalderinkshoek onderzoeken we een betaalbaar warmtealternatief voor aardgas. De technische onderzoeken zijn in een vergevorderd stadium en kunnen naar verwachting in Q1 afgerond worden. Samen met de stakeholders bepalen we onze vervolgstappen om uiteindelijk tot een haalbaar en betaalbaar warmtealternatief voor Aalderinkshoek te komen.

  1. Deel Windmolenbroek aardgasvrij -ready maken

Buurtteam Windmolenbroek is bezig met technisch onderzoek van archetype woningen. Zij zijn in gesprek met inwoners om uit te zoeken welke mogelijkheden inwoners zien om hun huis aardgasvrij-ready te maken. Het buurt/wijkplan is in Q1 2024 opgeleverd.
In 2023 zijn er twee inloopavonden georganiseerd voor inwoners die in een koopwoning wonen en op het warmtenet zijn aangesloten maar nog op aardgas koken. Indien zij een elektrische kookplaat aanschaffen en daarvoor de groepen in de meterkast uitbreiden, kunnen zij veelal van het aardgas af.
De woningbouwvereniging Sint Joseph heeft 17 woningen in het warmtenetgebied aardgasvrij gemaakt, dit is 95% van hun woningbezit in dit gebied.

  1. Gebruik restwarmte Urenco voor verwarmen Bedrijventerrein Bornsestraat en uitrol onderzoeken

De restwarmte van Urenco is een belangrijke warmtebron voor Almelo. Met een aantal grote bedrijven is een intentieverklaring ondertekend met als doel te onderzoeken of met restwarmte van Urenco een warmtenet opgezet kan worden. De gemeente Almelo werkt met deze bedrijven samen en heeft hierin de rol van aanjager en facilitator.

Deze pagina is gebouwd op 08/02/2024 11:22:28 met de export van 08/02/2024 11:15:59