2.1.6.3 Indicatoren
De belangrijkste indicator voor leefbare wijken en dorpen is het wijkkompas. Deze geeft in één oogopslag weer hoe de wijk er voor staat. De ontwikkeling van cijfers in het wijkkompas geeft richting aan de opgave in de wijk. Het Kennispunt Twente vult de wijkkompassen met gegevens van verschillende bronnen zoals het CBS.
De gemeenten Enschede en Hengelo hebben een vergelijkbaar product als het wijkkompas Almelo. Samen met deze gemeenten hebben we onze producten doorontwikkeld. De indicatoren in de drie ‘kompassen’ zijn stuk voor stuk bekeken en beoordeeld. De drie gemeenten gebruiken nu exact dezelfde indicatoren waardoor vergelijken mogelijk is. Naast de individuele indicatoren zijn ook urgentiescores per wijk en buurt berekend. Deze zijn voor de drie gemeenten eveneens op dezelfde wijze berekend.
Alle gegevens uit de ‘kompassen’ van de drie gemeenten zijn dus bij elkaar te voegen en daardoor goed te gebruiken voor lobby-trajecten.
Het wijkkompas is digitaal te raadplegen via deze link .
In het plan Leefbare wijken en dorpen zijn indicatoren benoemd waar op verantwoord zou worden. Deze indicatoren komen grotendeels uit de enquête ‘waar staat je gemeente’ . Doordat het Almelo Panel niet representatief is, is de enquête nog niet uitgevoerd. Dit betekent dat de indicatoren die gebaseerd zijn op deze enquête niet te leveren zijn. Het betreft de indicatoren:
- Leefbaarheid voor Almelo als geheel en per wijk
- Waardering (in één score) van de gemeente op:
- werkt samen met de buurt aan plannen, activiteiten en voorzieningen
- geeft de buurt de ruimte om hun ideeën en plannen uit te voeren
- helpt inwoners bij het uitvoeren van hun ideeën en plannen
- Waardering openbaar groen/fysieke woonomgeving
- Percentage inwoners dat aangeeft dat hun buurt de afgelopen 12 maanden/ jaren vooruit is gegaan
- Percentage inwoners dat zich veilig voelt in de buurt
- waardering sociale betrokkenheid
- Percentage inwoners dat zich de afgelopen 12 maanden ingezet heeft voor hun buurt
Eind 2023 is campagne gevoerd om meer mensen te werven voor het Almelo Panel. In totaal hebben 60 nieuwe inwoners zich aangemeld. Het is beperkt gelukt om ook deelnemers te vinden in de moeilijke categorie 18 – 44 jaar. Dit is een landelijk beeld waar Almelo niet afwijkt. Daarom zetten we de campagne ook in 2024 voort.
Voor elke wijk en voor elk dorp is samen met de partners en inwoners een wijk- of dorpsopgave gemaakt. In deze wijk- en dorpsopgaven is per wijk en dorp ook een jaarplanning opgenomen waarin concrete projecten en activiteiten worden benoemd die in 2023 en 2024 in de betreffende wijk of dorp worden uitgevoerd.
Het aantal bewonersinitiatieven waarbij team wijkregie in 2023 betrokken was, is 115. Hierbij zijn 386 inwoners actief.