2.1.5.1.1 Energiebesparing
Strategisch doel:
In Almelo wordt jaarlijks meer fossiele energie bespaard.
Wat hebben we bereikt
Energiebesparing wordt telkens belangrijker, mede vanwege het stijgen van de energielasten. Met als gevolg dat huishoudens te maken krijgen met energiestress. Hiervoor is in het vorige programma een plan van aanpak inclusieve energietransitie ontwikkeld zodat alle huishoudens kunnen verduurzamen. Een arbeidsintensieve, deels individuele aanpak, om woningeigenaren in beweging te krijgen. Sommige huishoudens gaan zelf aan de slag, maar anderen hebben hulp nodig. We hebben nu een digitale website met gratis helpdesk, een FIXbrigade voor huurders en voor woningeigenaren energiecoaches en bouwadviseurs. Daarnaast is de gemeentelijke lening woningverduurzaming en -verbetering aangepast. Voor ondernemers wordt samengewerkt met het ondernemersloket. Hiermee is het afgelopen jaar de basis neergezet. Hier zijn we trots op want andere gemeenten, VNG, Ministerie zijn geïnteresseerd in onze ontzorgaanpak. De komende jaren blijven we doorontwikkelen, leren van andere gemeenten en pakken we daar waar mogelijk nieuwe kansen.
Wat hebben we gedaan
- Energieloket en persoonlijke hulp
Elke inwoner kan ondersteuning krijgen bij het energie besparen en verduurzamen van hun woning. De huurders kunnen gratis gebruik maken van de FIXbrigade. Woningeigenaren kunnen gebruik maken van het Duurzaam bouwloket (digitaal energieloket met gratis helpdesk) of een afspraak maken met een bouwadviseur of een energiecoach die gratis advies geeft. De website van de gemeente Almelo is zo ingericht dat inwoners snel kunnen vinden welke ondersteuning zij kunnen aanvragen.
- Stimuleren verduurzaming van woning m.b.v. bouwadviseurs en energiecoaches
In 2023 hebben de energiecoaches 76 adviezen uitgebracht aan woningeigenaren voor het verduurzamen van hun woning.
De bouwadviseurs hebben bij circa 3.500 huishoudens in de doelgroep (eigenaar-bewoner met woning met bouwjaar < 1983 en WOZ-waarde < 281.000 euro) aangebeld en praktische ondersteuning bij het verduurzamen aangeboden. 231 huishoudens hebben van dit aanbod gebruik gemaakt; hier is een verduurzamingsplan voor de woning opgesteld. In 208 van de 231 huishoudens zijn verduurzamingsmaatregelen uitgevoerd.
In 2023 vond onderzoek plaats naar de werkwijze van de bouwadviseurs. Uit dit onderzoek blijkt dat de werkwijze aansluit bij de vraag van inwoners. Ook bleek dat dit aanbod nog onvoldoende bij inwoners bekend is. Dit wordt nu verbeterd.
De verordening woningverduurzaming en -verbetering is geactualiseerd en het revolverende bedrag voor de leningen is verhoogd met 5 miljoen euro.
38 huishoudens hebben in 2023 een aanvraag voor een lening woningverbetering en -verduurzaming ingediend. Daarnaast zijn 187 leningen verstrekt door het Nationaal Warmtefonds, dit is alleen voor verduurzamingsmaatregelen.
- Hulp bij kleine energiebesparingen door FIXbrigade
In overleg met de woningbouwcorporaties, Avedan en Ontplooj is er een FIXbrigade Almelo opgericht. De kosten zijn gefinancierd uit de middelen die de gemeente heeft ontvangen van het Rijk voor energiearmoede. De FIXbrigade heeft bij 377 huurders gratis kleine energiebesparende maatregelen aangebracht.
- Ontzorgen bij verduurzamen van de groep inwoners met een laag inkomen en een slecht geïsoleerd huis
In 2023 is de sociale infrastructuur benut om deze inwoners te bereiken. Zo werd via het netwerk en de activiteiten van wijkregie informatie aan inwoners verstrekt over verduurzamingsmaatregelen. Daarnaast zijn tijdens bijeenkomsten van het Armoedepact de partners in dit netwerk geïnformeerd over verduurzamingsmaatregelen specifiek voor inwoners met een smalle beurs.
In 2023 zijn 37 digitale aanmeldingen voor het meldpunt energiearmoede ingediend.
De vragen zijn doorverwezen naar FIXbrigade, bouwadviseurs, schuldhulpverlening, lokaal steunfonds energiearmoede en landelijk noodfonds energiearmoede.
- Uitvoeringsagenda Plan van Aanpak inclusieve energietransitie uitwerken
Het operationeel krijgen van de bouwadviseurs, energiecoaches en de FIXbrigade heeft prioriteit gekregen.
- Opstellen plan van aanpak voor deelname Nationaal isolatieprogramma
Voor het isoleren van tenminste 1.279 woningen met een laag energielabel is een specifieke uitkering ‘Lokale aanpak isolatie’ aan de gemeente toegekend voor een bedrag van 2,784 mln euro. De uitkering is bedoeld om woningeigenaren met een woning met een energielabel D, E, F of G, en een WOZ-waarde van maximaal 281.000 euro (peiljaar 2022) door subsidiëring te ondersteunen bij het isoleren van hun woning. Deze subsidieregeling is in concept gereed en wordt in 2024 operationeel.
- Opstellen plan verduurzaming gemeentelijk vastgoed
In 2023 (met een korte doorloop naar 2024) zijn bij alle panden die in bezit blijven of in de toekomst verkocht gaan worden de energetische staat in kaart gebracht. Ook zijn er maatregelpakketten ten behoeve van de verduurzaming van de gebouwen opgesteld en uitgewerkt in verschillende scenario’s. In 2024 worden die vertaald in en gekoppeld aan de verschillende strategieën, waarna er inzicht komt in de verduurzamingsopgave (en kosten) voor alle panden waar dit betrekking op heeft.
- Lokale initiatieven faciliteren met energiebesparing
In overleg met de wijkregisseurs en de woningbouwcorporaties is door de FIXbrigade in samenwerking met bewoners een buurtfix georganiseerd. Het gaat om een gezamenlijke actie op initiatief van de wijkcommissie Westeres. Op een zaterdag is huis-aan-huis gevraagd of kleine energiebesparende maatregelen mogen worden aangebracht. Denk aan radiatorfolie en led lampen. Wanneer werd ingestemd werd gelijk geplaatst.
- Renovatiedeal Twente/lobbydossier energiearmoede
Almelo, Enschede en Hengelo werken samen met de woningbouwcorporaties en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan een laagdrempelig aanbod voor mensen met een lagere WOZ-waarde en een laag inkomen.
- Jongeren betrekken bij energietransitie via schoolprojecten
In 2023 hebben zich hiervoor geen Almelose scholen aangemeld.