Paragrafen

Paragraaf Bedrijfsvoering

3.5.12 Participatie

Participatieverordening 2022 en uitwerking.
De 'Wet versterking participatie op decentraal niveau' is in voorbereiding. Deze wet verplicht
gemeenten om de inspraakverordening uit te breiden/te verbreden naar een participatieverordening.
In 2022 is een uitgebreid traject doorlopen om, vooruitlopend op de invoering van het
wetsvoorstel, al van een inspraakverordening tot een participatieverordening te komen.
Participatieverordening gemeente Almelo 2022 door de raad vastgesteld.

Bij vaststelling van de Participatieverordening Almelo 2022 is aangegeven dat het
beleid opgesteld wordt voor de kerninstrumenten van de Omgevingswet: omgevingsvisie,
omgevingsplan, omgevingsprogramma en omgevingsvergunning. In maart 2024 is deze uitwerking van het participatiebeleid door de raad vastgesteld.

Leefbare wijken en dorpen

De afgelopen jaren is de gemeente Almelo steeds meer gaan werken vanuit de belevingswereld van de inwoner. Om de leefbaarheid op peil te houden dan wel te verbeteren zetten we de komende jaren in op de doorontwikkeling van het wijkgericht werken. Centraal hierin staat het behalen van resultaten in de wijken en dorpen vanuit de vraag en beleving van de inwoner. Dit doen we door het verder uitrollen van de ‘aanpak van onderop’. Ook is een goede en integrale samenwerking binnen de gemeente als ook met partners zoals woningcorporaties, welzijnswerk, onderwijs- en zorgorganisaties een vereiste. Hier is de komende jaren winst te behalen. Door met de verschillende partijen vanuit een gezamenlijke visie te werken en plannen eerder op elkaar af te stemmen kan samen meer bereikt worden. Dit lijkt simpel maar vraagt over en weer veel vertrouwen in elkaar te hebben.

De wijkanalyses die in het voorjaar van 2022 zijn opgesteld in samenwerking met de woningcorporaties vormen het vertrekpunt van deze aanpak. Uit de wijkanalyse blijkt dat de opgaven per dorp en wijk verschillen. Alle dorpen en wijken krijgen onze aandacht maar verschil mag er zijn. Specifieke aandacht is er voor de buurten Kerkelanden en Westeres en de wijken de Riet, Ossenkoppelerhoek, Nieuwstraatkwartier, en Sluitersveld.

Vanuit leefbare wijken en dorpen willen we met een online platform voor bewonersinitiatieven inwoners stimuleren nieuwe initiatieven te ontwikkelen, en hen op een laagdrempelige wijze betrekken bij het besteden van een deel van de wijkbudgetten. Ook willen we inwoners betrekken die we normaal niet bereiken. In 2023 zijn online platformen van verschillende gemeenten bekeken. In 2023 zijn we begonnen met de (interne) implementatie. In 2024 starten we met een pilot in de wijken Windmolenbroek en Sluitersveld.

Deze pagina is gebouwd op 08/02/2024 11:22:28 met de export van 08/02/2024 11:15:59