3.3.6 Groen
Beleidskaders
- Werken aan biodiversiteit - gemeentelijk Natuur voor Elkaarplan
- Bomenstructuurplan 2010-2020
- Nota Bomenbeleid
- Beleidsnota IBOR (Integraal Beheer Openbare Ruimte)
- Integraal Verzorgend Onderhouds Plan
- Beheerplan groen en bomen 2020-2023
- Nota speelruimtebeleid 2008-2018
- Plan van aanpak kwaliteitsslag speelvoorzieningen
Projecten groen en bomen gerealiseerd in 2023
In de begroting is voor vervanging van het openbaar groen en bomen ruim 1 miljoen euro beschikbaar. Een greep uit de projecten, al dan niet meeliftend op overige onderhoudswerkzaamheden:
- diverse projecten Windmolenbroek (o.a. De Ringmus, De Wipstaart, De Lepelaar, De Maraboe en De Vogelweide);
- diverse projecten Rosarium en Schelfhorst (o.a. Ampsen, Pratenburg, Walenburg, Nederhoven/Biesterweg, wijkcentrum De Schelf, Duinbeke en Heyen);
- Esheksweg/Kanaalweg;
- vergroening Hofkampstraat;
- Deldensestraat, Kroosstraat, Hulststraat en Steffensweg;
- vervangen en vergroenen van buurt 1003 (Noorderstraat, Celebesstraat, Hantermanstraat e.d.), deze loopt ook in 2024 nog door.
Natuur voor Elkaar, biodiversiteit
In 2022 heeft het college de Nota ‘Werken aan biodiversiteit - gemeentelijk Natuur voor Elkaarplan’ (BW-9560 ) vastgesteld. Hierin staan verschillende acties om de biodiversiteit te vergroten. Eén daarvan is het opstellen van een ecologisch bermbeheerplan. Hierbij is in beeld gebracht wat de status van onze bermen is en waar kansen liggen om de ecologische waarde te verhogen. Dit is in 2023 opgesteld en begin 2024 heeft ons college de uitgangspunten vastgesteld. In 2024 verwachten we de afronding van de inventarisatie naar de weidebeekjuffer, de natuurwaardenkaart en de invasieve exoten. De stimuleringsregeling Doe eens Groen loopt goed.
Ontwikkelingen
Groen en bomen zijn belangrijk voor de kwaliteit van de buitenruimte en de woon- en leefomgeving. Groen nodigt uit om buiten te verblijven, draagt bij aan een aangenaam vestigingsklimaat en helpt tegen hittestress. Dit conform de Almelose Klimaatadaptatie Strategie die door de raad is vastgesteld. Wanneer het groen goed is onderhouden speelt dit een belangrijke rol in de waardering van de buitenruimte. Ook kleur en ander belevingen spelen daar een rol in. Bij de vervanging van groen en bomen wordt in nauw overleg met de wijkregisseurs en onze inwoners gezocht naar een goede invulling die duurzaam is. We kijken hierbij ook expliciet naar het verhogen van de biodiversiteit en het vergroten van de diversiteit in ons bomenbestand om zo minder kwetsbaar te zijn voor ziekten en plagen, waarbij de toekomstige onderhoudskosten niet uit het oog verloren worden. In 2022 heeft de gemeenteraad gevraagd om een evaluatie van het bomenbeleid. Dat is najaar 2023 met de raad besproken en zal in 2024 zijn vervolg krijgen. De aangenomen motie op een integrale visie op groen wordt daar bij betrokken.
Speelvoorzieningen
Voor de speelvoorzieningen is een plan van aanpak “Kwaliteitsslag speelvoorzieningen” opgesteld, waarin wordt aangegeven hoe een inhaalslag kan worden gemaakt om het kwaliteitsniveau van bestaande speelplaatsen te verhogen en waarin kaders worden benoemd voor een evenwichtige spreiding en een goed kwaliteitsniveau van speelvoorzieningen. Dit plan is in 2023 verder uitgevoerd en de laatste wijken worden in 2024 aangepakt.
De evaluatie van het speelbeleid is doorgeschoven naar 2024. Hierbij wordt het onderzoek naar skatevoorzieningen meegenomen.