3.3.5 Riolering en water
Beleidskaders
In januari 2022 heeft de raad het Programma water en riolering 2022-2026 vastgesteld. In dit plan hebben we uitgewerkt hoe we in deze periode invulling geven aan onze zorgplichten voor het afvoeren van afvalwater en regenwater en het voorkomen van structurele grondwaterproblemen.
Beheer en onderhoud
Aan deze zorgplichten geven we voornamelijk invulling door huidige rioolsystemen in stand te houden met onderhoud en reparaties. De mechanische rioolsystemen, zoals pompen en gemalen, worden elk jaar gereinigd en geïnspecteerd. Waar nodig worden dan ook reparaties uitgevoerd. Van de overige rioolsystemen (de buizen in de grond) wordt planmatig jaarlijks een deel gereinigd en geïnspecteerd. Op basis van deze jaarlijkse inspecties bepalen we welke reparaties en grote onderhoudsmaatregelen nodig zijn. De reparaties en onderhoudsmaatregelen op basis van de inspecties van 2021 en 2022 zijn afgelopen jaar uitgevoerd. Voor de inspecties die in 2023 zijn uitgevoerd, ligt inmiddels een maatregelplan voor uitvoering in 2024.
Vervanging en verbetermaatregelen
Aan het einde van de levensduur worden de rioolsystemen vervangen. Het moment waarop we rioolsystemen vervangen, baseren we op de inspecties en de benodigde onderhoudskosten om ze in stand te houden. Vervangingsprojecten worden integraal afgestemd met investeringen aan verhardingen, groen en andere disciplines. Bij het vervangen van oude rioolsystemen worden ook verbeteringen doorgevoerd, zoals het scheiden van afvalwater en regenwater of het oplossen van overlastsituaties.
In 2023 zijn de volgende projecten gerealiseerd of gestart:
- Vervangen van besturing drukriolering (gestart, wordt in 2024 afgerond);
- Aanpassen pompinstallatie tunnel Wierdensestraat (afgerond);
- Aanpassen pompinstallatie tunnel Schuilenburgsingel (gestart, wordt in 2024 afgerond);
- Aanpassen pompinstallatie bij rechtbank (afgerond);
- Vervangen en aanpassen pompinstallatie Bornerbroek (gestart, wordt in 2024 afgerond);
- Riolering Kerkhofsweg, in combinatie met vervangen verharding (afgerond);
- Riolering onder busstation/ Wierdensestraat, project Stadsentree (afgerond);
- OBA 4 fase 2, Kroosstraat/Rietstraat/Hulststraat (vrijwel afgerond);
- OBA 3 fase 2, Reeststraat, Ganzendiepstraat, Flevoplantsoen (in voorbereiding);
- Reconstructie en rioolvervanging Rumerslanden (loopt door tot circa 2027);
- Grotestraat Noord (in voorbereiding);
- Aadorp Oost, Wilgenstraat (afgerond);
- Aanleg regenwaterriool Kanaalweg (afgerond);
- Afkoppelen verhard oppervlak bedrijven Noordbroek (gestart, wordt in 2024 afgerond);
- Afkoppelen verhard oppervlak bedrijven Turfkade (afgerond).
Subsidies
Met een deel van onze werkzaamheden geven we ook invulling aan doelstellingen van het DeltaPlan Ruimtelijke Adaptatie (DPRA) en van het programma Zoetwater Oost Nederland (ZON). Binnen beide programma’s is met succes subsidie aangevraagd voor enkele lopende en toekomstige projecten. Dit betreft:
- OBA 3 fase 2 (in voorbereiding);
- Watersysteem Almelo zuid (start voorbereiding eind 2024);
- Afkoppelen Pius X (in 2023 uitgevoerd).
Onderzoeken en data op orde
Na vervangingswerkzaamheden worden nieuwe riolen vastgelegd op tekeningen. Deze gegevens moeten verwerkt worden in de beheerdata. In de voorgaande jaren was een achterstand ontstaan in het verwerken van deze gegevens. In 2023 is gestart met het wegwerken van deze achterstand. Naar verwachting is de achterstand medio 2024 weggewerkt. Daarnaast zijn we gestart met het inventariseren van ontbrekende gegevens over riolen en watergangen. In 2024 laten we ontbrekende gegevens inmeten.
Bij rioolvervanging scheiden we zoveel mogelijk het afvalwater en het regenwater. Dat betekent dat in de toekomst er meer regenwater geloosd wordt op het oppervlaktewater. In 2023 zijn we daarom gestart met het opstellen van regenwaterstructuurplannen om samen met het waterschap te onderzoeken wat de impact hiervan is op het oppervlaktewatersysteem.