Basisbegroting

Sociaal domein

2.2.7.2 Taakvelden

Taakveld

6.1 Samenkracht en burgerparticipatie
Activeren en ondersteunen van initiatieven van (groepen van) inwoners en algemene voorzieningen gericht op participatie (waarvoor geen individuele beschikking nodig is), bijvoorbeeld de wijkaccommodaties, subsidies voor ouderen- en jeugdbeleid, sociaal cultureel werk en vrijwilligersbeleid.

6.2 Toegang en eerstelijnsvoorzieningen
Regisseurs in de uniforme toegang en toeleiding tot de zorg.
Onderzoeken klanttevredenheid, Adviesraad Sociaal Domein, Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG).

6.3 Inkomensregelingen
Verstrekken bijstandsuitkeringen en loonkostensubsidies en minimabeleid uitvoeren.

6.4 WSW en beschut werk
Vormen van dagbesteding en begeleiding (de nieuwe Wmo-taken), beschut en begeleid werken door Ontplooj en de sociale werkvoorziening ook uitgevoerd door Ontplooj.

6.5 Arbeidsparticipatie
Instrumenten gericht op toeleiding naar werk zoals beroepsgerichte scholing, werkgeversbenadering, etc.

6.6 Maatwerkvoorzieningen (Wmo)
Materiële voorzieningen verstrekt op basis van een toekenningsbeschikking (Wmo) zoals hulpmiddelen voor zelfstandig wonen.

6.71a Huishoudelijke hulp (Wmo)
Dienstverlening in de vorm van huishoudelijke hulp en uitkeringen in de vorm van een PGB aan personen met een fysieke, psychische of psychosociale beperking.

6.71b Begeleiding (Wmo)
Dienstverlening in de vorm van begeleiding, persoonlijke verzorging en overige individuele/huishoudelijke ondersteuning. Uitkeringen in de vorm van een PGB voor begeleiding en persoonlijke verzorging.

6.71c Dagbesteding (Wmo)
Voorzieningen op het gebied van dagbesteding, waaronder vervoer naar dagbesteding (niet-arbeidsmatige dagbesteding)

6.71d Overige maatwerkarrangementen (Wmo)
Maatwerk dat niet onder de overige dienstverlening valt van de taakvelden 6.71a,b,c en 6.8a,b.

6.72a Jeugdzorg begeleiding
Begeleiding is gericht op het oefenen en structureren van dagelijkse vaardigheden, dit kan zowel bij enkelvoudige en meervoudige problematiek en vanuit iedere discipline. Verzorgen betreft ondersteuning bij de Algemeen Dagelijkse Levensverrichtingen (ADL).

6.72b Jeugdzorg behandeling
Ambulante behandeling, bijvoorbeeld psychosociale therapie, psychotherapie en vaktherapie of behandeling van gedragsstoornissen.

6.72c Jeugdhulp dagbesteding
Begeleiding is gericht op het oefenen en structureren van dagelijkse vaardigheden, dit kan zowel bij enkelvoudige en meervoudige problematiek en vanuit iedere discipline. Verzorgen betreft ondersteuning bij de Algemeen Dagelijkse Levensverrichtingen (ADL).

6.72d Jeugdhulp zonder verblijf overig
Maatwerkarrangementen jeugdhulp.

6.73a Pleegzorg
Vorm van jeugdhulp waarbij een jongere (tijdelijk) wordt opgenomen in een pleeggezin en waarbij pleegkind, pleegouders en eigen ouders worden begeleid door een pleegzorg aanbieder.

6.73b Gezinsgericht
Alle vormen van verblijf die een gezinssituatie benaderen, maar geen pleegzorg zijn. Te denken valt aan gezinshuizen, logeerhuizen en zorgboerderijen waar overnacht wordt. (incl. en excl. behandeling).

6.73c Jeugdhulp met verblijf overig
Jeugdhulp waarbij de jongere verblijft op accommodatie van de jeugdhulpaanbieder, veelal in een groep met andere jongeren. Alle vormen van verblijf die niet onder 6.73a en 6.73b vallen.

6.74a Jeugd behandeling GGZ zonder verblijf
Behandeling in het kader van jeugd-GGZ en kindergeneeskunde. Een GGZ-behandeling heeft een duidelijk curatief karakter en wijkt daarmee af van begeleiding en verzorging. Men kan hier denken aan generalistische of specialistische behandeling door GGZ-aanbieders.

6.74b Jeugdhulp crisis/LTA/GGZ-verblijf
Dit betreft jeugdhulp dat vanwege een crisissituatie verleend wordt thuis of bij een aanbieder, alle jeugdhulp die valt onder het Landelijk Transitiearrangement (LTA), en GGZ-handeling waarbij sprake is van opname.

6.74c Gesloten plaatsing
Jeugdhulp waarbij de jongere verblijft bij een jeugdhulpaanbieder op basis van een machtiging gesloten jeugdzorg of een machtiging BOPZ (Wet Bijzondere Opname Psychiatrische Ziekenhuizen, tot en met 2019), of machtiging Wvggz (Wet Verplichte Geestelijke Gezondheidszorg, met ingang van 2020).

6.81a Beschermd wonen (Wmo)
Maatschappelijke opvang en beschermd wonen in verband met verslaving, huiselijk geweld, psychische stoornis en Veilig Thuis Twente.

  • 6.81b Maatschappelijke- en vrouwenopvang (Wmo)
    Vrouwenopvang en maatschappelijke opvang voor cliënten met een meervoudige problematiek, waaronder verslaving. Dagbesteding voor mensen die in maatschappelijke opvang verblijven;
  • zorg die wordt verleend in het kader van de Wet verplichte GGZ en de Wet zorg en dwang.

6.82a Jeugdbescherming
Kinderbeschermingsmaatregelen OTS en Voogdij.

6.82b Jeugdreclassering
Jeugdreclassering is een combinatie van begeleiding en controle voor jongeren vanaf 12 jaar, die voor hun 18e verjaardag met de politie of leerplichtambtenaar in aanraking zijn geweest en een proces-verbaal hebben gekregen.

 

Deze pagina is gebouwd op 08/02/2024 11:22:28 met de export van 08/02/2024 11:15:59